Een volkstuin: iets voor jou?

Een volkstuin: iets voor jou?
18-07-2023 Nieuws

Wist je dat Europa op dit moment zo’n 3 miljoen volkstuinen kent? In Nederland zijn dit er ongeveer 240.000, verspreid over zo’n 1.000 complexen en parken. Stuk voor stuk groene plekken met veel biodiversiteit. Vooral in stedelijke omgevingen, waar het soms nog wel eens ontbreekt aan diverse groene voorzieningen, is dit essentieel.

Wil jij ook bijdragen aan een groenere wereld? Misschien is een volkstuin dan wel iets voor jou. Om je op weg te helpen in de keuze, zetten we de voordelen van een moestuin en een overzicht van volkstuinverenigingen op een rijtje. Ook geven we tips voor waar je op moet letten wanneer je een tuintje uit mag kiezen.

Voordelen van een moestuin
Lijst van volkstuinen in Nederland
Een volkstuin kiezen: waar let je op?

Voordelen van een moestuin

Het hebben van je eigen volkstuintje heeft veel voordelen, zowel voor de natuur als voor jezelf.

  1. Hoe meer groen er is, hoe meer biodiversiteit er ontstaat. En dat is goed voor onze kwaliteit van leven.
  2. Een groenere wereld met veel biodiversiteit gaat klimaatverandering tegen.
  3. Werken in de natuur is ontspannend voor je geest. Ook ben je super actief bezig, wat goed is voor je lichaam.
  4. Op een volkstuin maak je vaak leuke contacten met mede-tuinders. Altijd leuk om een praatje te maken met iemand met dezelfde hobby als jij! Vaak wisselen mensen ook zaden en planten uit met elkaar. Op die manier leer je misschien wel een bepaalde groente kennen waar je het bestaan nog niet van wist. Ook zijn er waarschijnlijk genoeg mensen die jou even een handje willen helpen bij zware klussen in je tuin.
  5. Veel verser dan groenten en fruit uit je eigen tuin krijg je het niet. In de ochtend geplukt, is ‘s avonds al op je bord!
  6. Je bepaalt zelf of je gebruik maakt van meststoffen of bestrijdingsmiddelen, en dus hoe biologisch (of niet) je je oogst maakt. 
  7. Heb jij thuis ook een tuin? Dan kan je deze enkel als siertuin gebruiken. Zo kan je vanaf de bank heerlijk genieten van prachtige planten, bomen en struiken.
  8. Hoe meer groenten en fruit je zelf kweekt, hoe minder je in de supermarkt hoeft te kopen. En dat scheelt een hoop geld. Het eten is vaak ook een stuk smaakvoller.
  9. Heb je kinderen? Dan kan je hen ook op een leuke en interactieve manier meer bijbrengen over de natuur.

moestuin


Lijst van volkstuinen in Nederland

Ben je enthousiast geworden? En wil jij ook graag een volkstuin om zo bij te dragen aan een duurzamere wereld? Dan kun je in onderstaand overzicht bekijken welke volkstuinverenigingen er zijn in Nederland.

Vul bijvoorbeeld eens je eigen woonplaats in: misschien zit er wel eentje tussen bij jou in de buurt, waar je je aan kunt melden om zo ook jouw steentje bij te dragen aan een groene en duurzame wereld.

Heb jij een volkstuinvereniging, maar sta je niet in het lijstje vermeld? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan via Lucas, onze collega met groene vingers (lucas.post@snappcar.nl). 

Een volkstuin kiezen: waar let je op?

Heb je een vereniging gevonden in de buurt en ben je één van de gelukkigen die een volkstuin mag uitzoeken? Dan is het verstandig om goed te kijken in welke staat het tuintje is. Onderstaande tips helpen je hierbij.

1. Onkruid

De grootste vijand van tuinders: onkruid. Het overwoekert de andere planten én onttrekt voedingsstoffen uit de bodem. Wel kan het ook een voordeel hebben: onkruid kan je namelijk iets zeggen over de kwaliteit van de grond. Groeit er bijvoorbeeld heermoes of zevenblad in een moestuin? Dan zitten er waarschijnlijk weinig voedingsstoffen in de bodem. Deze planten groeien namelijk goed op schrale grond. Kijk dus altijd even of deze onkruidsoorten in de moestuin groeien.

2. Ligging

Je planten groeien natuurlijk het beste wanneer zij veel zon krijgen. Niet handig dus als er veel hoge bomen in de buurt staan of het huisje in de tuin van de buren de zon (deels) blokkeert. Kijk dus wat de ligging van de volkstuin is. Een beetje schaduw op een dag is niet erg, maar volledige beschutting is af te raden.

3. Watervoorziening

Vooral in droge zomers is het belangrijk dat je je tuintje genoeg water geeft. Het is dan handig als je niet telkens lange stukken hoeft te sjouwen met volle gieters. Om die reden is het handig om te controleren waar de watervoorziening is in het volkstuincomplex.

4. Afwatering

Je wilt natuurlijk niet dat je moestuintje een grote modderpoel wordt met veel plassen na een fikse regenbui. Als het in de winter veel regent en de afwatering niet goed is, is je grond pas later in het seizoen droog genoeg om te beginnen met zaaien. Check daarom altijd de afwatering van een tuintje.

5. Restanten vorige eigenaar

Sommige mensen laten nog planten staan wanneer zij afscheid nemen van hun tuintje. Dat is een groot voordeel voor jou: zo kun je misschien wel vroeg in het seizoen al iets oogsten. 

6. Bebouwing

Bedenk je vooraf goed wat je allemaal met de volkstuin van plan bent. De regels voor bebouwing verschillen namelijk per vereniging. Wil je bijvoorbeeld een blokhut of een kas erop zetten? Vraag dit dan vooraf na.

7. Bestrating

In je tuintje wil je natuurlijk zoveel mogelijk ruimte voor zaaiingen. Maar, een (smal) pad kan ook wel handig zijn. Bijvoorbeeld om je kruiwagen makkelijk overal heen te kunnen rijden. Ligt er al een pad? Dat scheelt je een hoop sjouwwerk. 

Een duurzame keuze

Kortom, volkstuinders leveren een grote bijdrage aan een groenere, duurzamere wereld. En dat is belangrijk: een groene wereld met veel biodiversiteit heeft een positief effect op onze gezondheid, ons welzijn én de kwaliteit van leven. Maar ook speelt de natuur een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en geeft het ons voedselzekerheid. 

Belangrijk dus dat we allemaal ons beste beentje voor zetten wanneer het gaat om duurzaamheid: een groot onderdeel van onze missie.

Share


Copyright © SnappCar 2024