Verhuur opbrengst en de belastingdienst

Verhuur opbrengst en de belastingdienst
01-09-2015 Tips & Tricks

Heel fijn natuurlijk, die extra inkomsten door het verhuren van je auto. Maar hoe zit het met de Belastingdienst? 

Helaas is er op dit moment geen absoluut antwoord op deze vraag. Reden hiervoor is dat de belastingdienst nog geen specifieke regels heeft opgesteld voor de deeleconomie. Daarom is het voorlopig zoeken naar antwoorden binnen de huidige regelgeving. En die luiden op dit moment als volgt:

Zolang je ‘incidenteel’ je auto verhuurt, hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent dat je als particulier zo’n €5000 à €6000 euro per jaar belastingvrij kunt ‘verhuren’. En omdat het om een transactie tussen consumenten gaat, hoef je ook geen BTW te betalen. Je dus wel zelf in de gaten houden of je aan dit bedrag komt.

Maar, zodra je jouw auto op een commerciële manier gaat verhuren, is er sprake van bedrijfsvoering en dat verandert de zaak. Dan zijn de transacties BTW-plichtig en zul je BTW moeten afdragen over je inkomsten. Ook moet je in dat geval de verhuurinkomsten opgeven bij de Belastingdienst en deze zullen dan ook worden belast.

Wij hebben regelmatig contact met de Belastingdienst over dit soort vragen. En gelukkig heeft de deeleconomie inmiddels ook de aandacht van de regering. En nu ook Neelie Kroes zich gaat inzetten voor soepeler wetgeving voor innovatieve start-ups zal er dus snel nieuwe wet- & regelgeving komen die beter past bij de deeleconomie. Mochten er ontwikkelingen zijn dan zullen we dit uiteraard met jullie delen!

Share


Copyright © SnappCar 2023