Verhuistips: hier let je op als je een verhuisbusje huurt

Verhuistips: hier let je op als je een verhuisbusje huurt
03-06-2022 Tips & Tricks

Binnenkort is het zover: je gaat verhuizen naar je nieuwe woning. Hier komt een hoop bij kijken, zo moet je al je spullen inpakken én op de dag zelf natuurlijk alles overbrengen. Hier wil je zo min mogelijk tijd en moeite aan kwijt zijn. Daarom is het belangrijk dat je een goede verhuisbus huurt en ook weet hoe je deze zo efficiënt mogelijk inlaadt. Wij geven handige tips om jouw verhuizing zo vlot en soepel mogelijk te laten verlopen!

Hoe groot moet je verhuisbus zijn?
Welk rijbewijs heb ik nodig voor een verhuisbus?
Hoe kun je het beste een busje inladen?
Handige inpaktips
Algemene verhuistips

Hoe groot moet je verhuisbus zijn?

Verhuisbusjes: je hebt ze in allerlei soorten en maten. Zo kun je kiezen uit verschillende groottes en diverse mogelijkheden zoals een laadklep.

Let op de volgende aandachtspunten wanneer je een verhuisbus huurt:

Laadruimte

De laadruimte van een busje is de plek waar jij jouw te verhuizen spullen in zet. Het is daarom erg belangrijk om te weten hoe groot deze moet zijn. De grootte van de laadruimte wordt vaak uitgedrukt in kubieke meter (m³), oftewel de totale inhoud van de ruimte. 

Om het makkelijker voor jou te maken, hebben we de verschillende groottes onderverdeeld in categorieën van klein naar extra groot. Ook hebben we erbij gezet hoeveel verhuisdozen hier ongeveer in passen. Hierbij gaat het om dozen van standaard formaat (circa 48 x 32 x 36 cm).

Grootte verhuisbusAantal geschatte kubieke meters (m³) laadruimteAantal geschatte verhuisdozen
KleinCirca 3 m³27 verhuisdozen
MiddelgrootCirca 6 m³60 verhuisdozen
GrootCirca 11 m³150 verhuisdozen
Extra grootVanaf circa 16 m³Vanaf 240 verhuisdozen

 

Afstand

Hoe lang is het stuk dat je moet rijden vanaf je oude naar je nieuwe huis? Dit kan namelijk meebepalen in de keuze voor een grote of kleinere bus. Moet jij voorbeeld 30 kilometer rijden? Dan is het niet fijn als je meerdere keren heen en weer moet. Handig dus als je gehele inboedel in één keer in de bus past om zo tijd te besparen.

Maar dit heeft ook een keerzijde: soms kan rijden met een grote bus namelijk een hele opgave zijn. Misschien moet je wel door smalle straatjes of op windrijke plekken rijden. Voel je je hier niet prettig bij? Dan raden we aan om een kleinere bus te huren en in bovengenoemde situatie dus meerdere keren heen en weer te rijden.

Eigen woonsituatie

Welk formaat verhuisbus je nodig hebt, hangt vooral af van je woonsituatie. Ga jij verhuizen uit je ouderlijk huis naar een appartementje voor jezelf? Dan heb je natuurlijk een kleinere bus nodig dan een gezin van vier personen die groter gaat wonen. Hieronder geven wij een schatting van de grootte van de verhuisbus, uitgaand van het aantal kamers waar jouw oude huis over beschikt.

Schatting grootte verhuisbus
1-kamerKlein – circa 3 m³
2-kamersMiddel – circa 6 m³
3-kamersGroot – circa 11 m³
4+ kamersExtra groot – circa 16 m³

Maar hoe groot de bus echt moet zijn, hangt natuurlijk af van het aantal spullen dat je hebt. Heb jij een huis van 3 kamers, maar heb je hier maar weinig spullen in staan? Dan kan een kleinere bus ook al voldoen. 

Lengte en breedte van grootste objecten

Niet al je spullen passen natuurlijk in verhuisdozen. Je hebt ook enkele grote objecten, zoals de bank, het bed en de wasmachine. Heb jij een bed van 2 meter lang? Dan is het natuurlijk belangrijk dat de laadruimte van een verhuisbusje minstens zo lang is. Meet de langste objecten goed op, zodat je een afweging kunt maken in hoe lang, breed of hoog de bus moet zijn.

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een verhuisbus?

De meeste verhuisbusjes mag je besturen met een autorijbewijs en heb je dus geen extra rijbewijs voor nodig. Let wel altijd even op de voorwaarden voordat je er eentje huurt. Soms mag je hem namelijk pas huren als je boven een bepaalde leeftijd bent of minimaal een aantal jaar in bezit bent van je rijbewijs.

Ook via SnappCar kun je eenvoudig een verhuisbusje huren van iemand bij jou in de buurt. Hier zitten veel voordelen aan. Zo ben je vaak goedkoper uit én ben je een stuk duurzamer bezig. Eén deelauto zorgt namelijk voor 10 minder auto’s op de weg. Hoe meer mensen hun auto dus gaan delen, hoe meer ruimte er komt voor groen in de buurt. Lees hier hoe SnappCar precies werkt.

Hoe kun je het beste een busje inladen?

Om zoveel mogelijk spullen kwijt te kunnen in een verhuisbus, is het belangrijk om deze efficiënt in te laden. Hier zijn verschillende manieren voor, waarvan wij er eentje uitlichten. We geven per sectie van de laadruimte aan hoe je deze handig kunt indelen.

Sectie 1
Dit is het deel dat direct grenst aan de cabine, voorin de bus. In dit gedeelte van de bus doe je de zwaarste huishoudelijke apparaten, zoals de wasmachine en koelkast. Zet deze machines zo dicht mogelijk tegen de wand aan en zet eventueel vast met een spanband. Vul de lege ruimte bovenop de apparaten op met verhuisdozen of matrassen, zodat je alle ruimte in de hoogte goed benut.

Sectie 2
Direct achter de zware apparaten, zet je grote en zware meubels. Denk aan het bed of de kledingkast. Vul hierbij ook weer eventuele lege ruimte in de hoogte op met verhuisdozen. Staat de kast nog in elkaar? Dan kun je ook lichte spullen hierin plaatsen, zoals dekens en (tuin)kussens. Dit bespaart je weer ruimte.

Sectie 3
Nu is het tijd voor de bank. Plaats deze verticaal tegen de wand van de bus aan, dus op de zijkant. Bescherm de bank door kleden hieronder te leggen. Vul de ruimte bovenop en naast de bank op met kleinere meubels.

Sectie 4
Het laatste deel van de bus laad je in met de rest van de verhuisdozen en spullen die je moeilijk kunt stapelen. Denk bijvoorbeeld aan jouw fiets.

Handige inpaktips

Al je spullen inpakken is een grote klus. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent met onderstaande tips.

 1. Stop zoveel mogelijk spullen in verhuisdozen. Heb jij veel losse, kleine objecten? Dit kost veel tijd om te verhuizen. Een verhuisdoos is een stuk makkelijker om op te pakken en stapel je efficiënter in de bus.
 2. Categoriseer per ruimte en vermeld dit op de doos. Ook kun je etiketten gebruiken met verschillende kleuren. Kies bijvoorbeeld rood voor de huiskamer en geel voor de slaapkamer. Zo weet je tijdens het leeghalen van de verhuisbus precies naar welke kamer de doos moet.
 3. Pak niet in wat je nog nodig hebt vòòr of tijdens de verhuizing. Wanneer je in de inpak flow zit, is het misschien verleidelijk om gelijk alles in dozen te stoppen. Maar sommige spullen zul je nog nodig hebben, zoals wat bestek of een bord. Of denk bijvoorbeeld aan je koffiezetapparaat. Ga dit dus altijd na voordat je iets inpakt. 
 4. Wikkel kwetsbare meubels in met folie. Heb jij meubelstuk dat snel beschadigt? Gebruik dan verhuisfolie om dit object te beschermen. Tijdens een verhuizing zit een ongeluk namelijk vaak in een klein hoekje. Je kostbare eigendommen zijn overigens nóg beter beschermd als je deze eerst omwikkelt met een (verhuis)deken voordat je de folie eromheen draait.
 5. Hou alle schroeven bij elkaar. Haal jij een kast of ander meubelstuk uit elkaar? Doe de schroeven dan in een apart zakje. Zo hoef je deze op een later moment niet weer bij elkaar te zoeken.

Algemene verhuistips

 1. Zet je wasmachinetrommel vast met transportbouten. Anders kan de trommel door de bewegingen misschien losraken. Zorg bij het afkoppelen van de wasmachine ook altijd even dat het kraantje uit staat én laat de afvoerbuis leeglopen. Vergeet ook het filter niet schoon te maken voordat je het apparaat vervoert!
 2. Zorg voor zoveel mogelijk verhuisdozen. Zoals eerder aangegeven, is het handig om zoveel mogelijk spullen in verhuisdozen te doen. Zorg daarom ook dat je er genoeg hebt. Ook kun je bijvoorbeeld bananendozen inslaan. Deze kun je vaak goed gebruiken voor boeken en kun je gratis meenemen in sommige supermarkten.
 3. Zorg voor genoeg steekwagens, verhuishondjes en verhuisdekens. Dit zorgt voor extra comfort tijdens het verhuizen en beschermt je meubels.
 4. Verhuis extra breekbare objecten – zoals planten en de televisie – met de personenauto. Doe je deze spullen tussen de meubels in de bus, dan heb je een grote kans dat ze beschadigen. 
 5. Begin op tijd. Verhuizen kost veel tijd en kan best stressvol zijn. Begin daarom op tijd met het inpakken van je inboedel. Hiermee voorkom je dat je alles – op het laatste moment – in één keer moet doen. 
 6. Maak je verhuisdozen niet te zwaar. Als het goed is heb je voldoende dozen. Probeer deze daarom niet helemaal tot de nok toe te vullen met zware voorwerpen. Een verhuisdoos vol boeken is namelijk niet te tillen. Om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen is het daarom veel slimmer om zware voorwerpen zoals boeken of beelden te combineren met lichte spullen zoals dekens en kussens. 

Bij een verhuizing komt veel kijken, zorg daarom dat je goed bent voorbereid door bovenstaande informatie door te nemen. Zo zal jouw verhuizing snel en soepel verlopen. Succes!

Share


Copyright © SnappCar 2024