Reizen naar je zorgverlener: welke kosten krijg je vergoed?

Reizen naar je zorgverlener: welke kosten krijg je vergoed?
09-09-2022 Tips & Tricks

Moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor een behandeling? Of reis je vaak naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut of een revalidatiecentrum? Dan kan het zijn dat je daar reiskosten voor moet maken. Misschien kom je wel in aanmerking voor een reiskostenvergoeding. Maar wanneer krijg je dit precies, en hoeveel krijg je vergoed? Wij zetten alle informatie voor je op een rijtje. 

Reiskosten vanuit het basispakket
Op basis van de hardheidsclausule
Vergoeding via een aanvullende verzekering
Op bezoek bij iemand: krijg je reiskosten vergoed?
Meerdaagse behandeling? Check of je recht hebt op een logeervergoeding

Reiskostenvergoeding vanuit het basispakket

Het basispakket van je zorgverzekering vergoed reiskosten, maar wel enkel in bepaalde gevallen. Hierbij maakt het dus niet uit welke zorgverzekeraar jij hebt. In deze situaties heb je hier recht op:

 • Wanneer je naar het ziekenhuis of dialysecentrum moet voor een nierdialyse;
 • Als je een kankerbehandeling krijgt middels chemotherapie, immunotherapie of radiotherapie;
 • Indien je rolstoelgebonden bent;
 • Wanneer je slechtziend of blind bent en daarom niet zonder begeleiding kan reizen;
 • Als je jonger bent dan 18 en zorg nodig hebt vanwege een lichamelijke handicap;
 • Indien je naar een geriater moet voor revalidatiezorg;
 • Als onderdeel van een dagbehandeling van een zorgprogramma voor specifieke patiëntengroepen (GZSP). 

Kan je niet zonder begeleiding reizen? Dan krijgt je begeleider zijn of haar reiskosten ook gewoon vergoed. 

Let wel op dat een enkele reis naar de behandeling maximaal 200 kilometer is; als dit langer is dan 200 kilometer moet je vooraf toestemming vragen bij je zorgverzekeraar.

Eigen risico

Omdat deze vergoeding onder het basispakket van je zorgverzekering geldt, betaal je wel eigen risico voor ziekenvervoer. Weet je dus dat je komend jaar gebruik gaat maken van de vergoeding? Zorg dan dat je jouw eigen risico niet te hoog zet, maar op het minimum van € 385,-. Zo voorkom je hoge kosten. Ook betaal je in 2022 een eigen bijdrage van € 111,-. Deze eigen bijdrage komt dus bovenop het eigen risico.

Op basis van de hardheidsclausule

Heb je voor een lange periode zorg nodig waarvoor je reiskosten voor ziekenvervoer maakt, maar staat jouw situatie niet in het bovenstaande rijtje? Geen zorgen: het kan zijn dat je op basis van de hardheidsclausule alsnog recht hebt op een reiskostenvergoeding vanuit je zorgverzekering. 

De hardheidsclausule is in principe niets meer dan een formule. Is de uitkomst hoger dan 250?  Dan heb je recht op reiskostenvergoeding middels de hardheidsclausule. De formule werkt als volgt: 

(Aantal maanden) x (aantal keren per week) x (aantal weken per maand) x (aantal kilometers van een enkele reis) x 0,25 (= wegingsfactor)

We snappen dat de som misschien een beetje ingewikkeld lijkt. Daarom een voorbeeld: 

Je gaat 9 maanden lang 2 keer per week voor revalidatiezorg naar een gespecialiseerd centrum op 20 kilometer van je huis. De formule wordt dan: 

9 (maanden) x 2 (keer per week) x 4,35 (weken per maand) x 20 (kilometer) x 0,25 

De uitkomst van deze som is 391,5. Je hebt op basis van de hardheidsclausule dus recht op een reiskostenvergoeding. Je vraagt dit aan bij je zorgverzekering; bij de meeste zorgverzekeraars declareer je dit online. 

Vergoeding via een aanvullende verzekering

Als jouw situatie niet past bij de voorwaarden die onder het basispakket vallen, kan het zijn dat je alsnog recht hebt op een reiskostenvergoeding via je aanvullende verzekering. Hieronder worden de aanvullende pakketten van grote zorgverzekeraars uitgelicht waarbij je eventueel recht hebt op een reiskostenvergoeding bij ziekenvervoer. 

CZ

Breng jij jouw kind regelmatig naar een zorgverlener? Dan krijg je bij CZ een extra reiskostenvergoeding wanneer je het aanvullende pakket ‘Gezinnen’ hebt. Je hebt recht op een 100% vergoeding, met een maximum van € 200,- per jaar. Voor gereden autokilometers krijg je € 0,19 en wanneer je met het OV reist krijg je de prijs van tweede klas tickets vergoed. 

Menzis 

Ben je verzekerd bij Menzis en heb je het aanvullende pakket ‘ExtraVerzorgd 2’ of ‘ExtraVerzorgd 3’? Dan kan je een reiskostenvergoeding voor ziekenvervoer krijgen. 

Bij ExtraVerzorgd 2 krijg je (vanaf 500 kilometer) een vergoeding van € 150,- per jaar. Vanuit het pakket ExtraVerzorgd 3 wordt € 250,- per jaar vergoed, ook vanaf 500 kilometer. 

Zilveren Kruis

Als jij in het ziekenhuis ligt, krijg je waarschijnlijk regelmatig bezoek. Wanneer je een zorgverzekering bij Zilveren Kruis hebt, kan het zijn dat je voor hen een reiskostenvergoeding krijgt. Dit is het geval als je een van de volgende aanvullende pakketten hebt: 

 1. Aanvullend 2 sterren
 2. Aanvullend 3 sterren
 3. Aanvullend 4 sterren

Voor alledrie deze pakketten geldt dat overnachtings- en vervoerskosten van jouw bezoek volledig vergoed wordt wanneer jij in het ziekenhuis verblijft. Hier zit een maximum van € 35,- per dag en € 500,- per jaar aan. Er geldt een eigen bijdrage van € 100,- per jaar. 


Op bezoek bij een dierbare: krijg je reiskosten vergoed?

Heb je zelf geen zorg nodig, maar ga je wel op bezoek bij een dierbare? Ook dan maak je in bepaalde gevallen aanspraak op een reiskostenvergoeding. De reiskosten zijn dan aftrekbaar van de belasting. Dit is het geval wanneer: 

 • Het gaat om je partner of kind, of je op een andere manier samen een huishouden vormt;
 • Je bezoekt hem of haar op regelmatige basis;
 • Je dierbare wordt langer dan een maand verpleegd. Als hij of zij meerdere keren per jaar verpleegd wordt, geldt het volgende: 
  • De verpleging moet langer dan een maand duren;
  • De verpleging is gevolg van dezelfde ziekte;
  • Er zit niet langer dan 4 weken tussen de periodes van verpleging.
 • De reisafstand voor een enkele reis is langer dan 10 kilometer.

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan zijn de volgende vergoedingen van toepassing:

Soort vervoerVergoeding
Met je eigen auto€ 0,19 per kilometer
(Regio-)taxi, OV of deelvervoer Daadwerkelijk gemaakte kosten

Als je deze kosten af wil trekken van de belasting, moet je dit bij je jaarlijkse belastingaangifte bij je aftrekposten aangeven. Het is hiervoor belangrijk dat je goed de bonnetjes van (regio-)taxi’s en OV-tickets bewaart. 

Als je met de auto reist is het handig om bij te houden hoeveel kilometer je gereden hebt. Dit vul je bij je belastingaangifte in. Op basis daarvan wordt er berekend hoeveel geld je af kan trekken. 

De meest actuele informatie en voorwaarden voor het aanvragen is te vinden op de website van de belastingdienst.


Meerdaagse behandeling? Check of je recht hebt op een logeervergoeding

Heb je voor een behandeling langer dan twee dagen achter elkaar vervoer nodig? Dan maak je aanspraak op een logeervergoeding. Deze vergoeding vraag je aan bij je zorgverzekeraar, dit valt namelijk ‘gewoon’ onder je basispakket. 

Je kan maximaal € 77,50 per nacht voor verblijfskosten terug krijgen. Het fijne hieraan is dat je in de buurt van de behandeling slaapt en daarmee veel moeite en reistijd bespaart. Nog een extra voordeel: de eigen bijdrage van € 111,- is hierop niet van toepassing! 

Bronnen: 

Share


Copyright © SnappCar 2024