Als mantelzorger komt de zorg voor jouw dierbare vaak bovenop je eigen werk en sociale leven. Natuurlijk doe je dit met liefde, het draait immers om een naaste. Toch kun je als mantelzorger veel geld kwijt zijn aan het uitvoeren van je zorgtaken, wat vervelend kan zijn.
Zo ben je bijvoorbeeld geld kwijt aan benzine wanneer je jouw dierbare regelmatig naar de huisarts of fysio brengt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je een naaste verzorgt die helemaal niet bij in je buurt woont; je maakt dan al snel flinke reiskosten om bij die persoon te komen. Heb je eigenlijk recht op een vergoeding van (een deel van) deze kosten?
Wat is mantelzorg precies?
Landelijke tegemoetkomingen voor mantelzorgers
Regelingen per gemeente
Reiskosten bij ziekenbezoek aftrekken van de belasting
Vergoedingen vanuit de zorgverzekering
Geen eigen auto? Dit zijn de mogelijkheden
Bekijk goed wat voor jou uitkomt
Mantelzorg is het (kosteloos) verzorgen van een naaste die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulpbehoevend is. Dit kan een familielid zijn, maar bijvoorbeeld ook een goede vriend(in) of buur. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 5 miljoen mantelzorgers; 830.000 daarvan verlenen langdurig (langer dan 3 maanden) en intensief (meer dan 8 uur per week) mantelzorg.
Er zijn een aantal landelijke tegemoetkomingsregelingen voor mantelzorgers, zoals betaling uit een persoonsgebonden budget (pgb) en dubbele kinderbijslag wanneer u een ziek kind verzorgt. Helaas valt een algemene reiskostenvergoeding hier niet onder. Wel voor ziekenbezoek kun je een reisvergoeding krijgen, hierbij trek je de kosten af van de belasting.
Gelukkig zijn er verschillende opties om toch andere gemaakte reiskosten (deels) vergoed te krijgen. Zo bieden verschillende gemeenten afzonderlijk vergoedingen en/of een parkeervergunning aan en is het soms mogelijk om reiskosten vanuit jouw zorgverzekering vergoed te krijgen. Ook kun je als begeleider vaak gratis meereizen met het openbaar vervoer of de Valys en krijg je korting voor de regiotaxi.
Veel gemeenten hebben afzonderlijke regelingen omtrent reiskosten voor mantelzorgers. Hier zitten grote verschillen tussen.
Veel gemeenten bieden een tegemoetkoming in parkeerkosten aan, sommige gemeenten ook een OV-vergoeding. Hieronder vind je een overzicht van de reiskostenvergoedingen in de 10 grootste gemeenten van Nederland. Ook verwijzen we je hierin door naar meer informatie of de pagina waar je direct zelf een vergoeding aan kunt vragen.
Gemeente | Vergoedingen |
Amsterdam |
|
Rotterdam |
|
Den Haag |
|
Utrecht |
|
Eindhoven |
|
Groningen |
|
Tilburg |
|
Almere |
|
Breda |
|
Nijmegen |
|
Als jouw gemeente er niet tussen staat, kun je informatie over dergelijke vergoedingen hoogstwaarschijnlijk op de website van je gemeente vinden.
Het kan natuurlijk zijn dat je zorg verleent aan een vriend of familielid die niet in dezelfde gemeente woont als jij. In dat geval is het verstandig om in zowel je eigen gemeente als de gemeente waar je dierbare woont te kijken of er regelingen zijn.
Het kan voorkomen dat jouw dierbare onverhoopt een tijdje buitenshuis verpleegd moet worden. Bijvoorbeeld als diegene moet herstellen na een operatie, of wanneer het mentaal een tijdje minder goed gaat. In dat geval kun je de reiskosten naar de zorginstelling aftrekken bij je belastingaangifte. Wel zijn er een aantal voorwaarden, zoals:
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan zijn waarschijnlijk de volgende vergoedingen van toepassing:
Vervoer | Kostenaftrek |
Reizen per auto | € 0,19 per kilometer |
Reizen per (regio-)taxi, openbaar vervoer of andere manier | Alle gemaakte kosten |
Als je deze kosten af wil trekken van de belasting, moet je dit bij je jaarlijkse belastingaangifte bij je aftrekposten aangeven. Het is hiervoor belangrijk dat je goed de bonnetjes van (regio-)taxi’s en OV-tickets bewaart. Als je met de auto reist is het handig om bij te houden hoeveel kilometer je gereden hebt. Dit vul je bij je belastingaangifte in, en op basis daarvan wordt er berekend hoeveel geld je af kunt trekken.
De meest actuele informatie en voorwaarden voor het aanvragen is te vinden op de site van de belastingdienst.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten die je maakt als mantelzorger. Zo zijn er een aantal verzekeraars die vervangende zorg vergoeden wanneer jij even niet in staat bent om de zorg te bieden die je naaste nodig heeft. Andere verzekeraars bieden weer vergoedingen voor mantelzorgcursussen of een mantelzorgmakelaar.
Er is echter slechts één zorgverzekeraar die momenteel in sommige gevallen reiskosten van mantelzorgers dekt: FBTO. Als je bij hen een aanvullende ‘Zorg & Herstel’-polis afsluit kun je tot maximaal € 750,- per kalenderjaar een vergoeding voor reiskosten claimen voor het bezoeken van een meeverzekerd persoon. Dit geldt dus enkel als je beide bij FBTO verzekerd bent, en je op bezoek gaat bij iemand die is opgenomen in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Ook als één van je kinderen is opgenomen in het Ronald McDonald Huis, kun je de reiskosten aftrekken. De volledige voorwaarden vind je in het polisblad.
Heb jij geen eigen auto tot je beschikking, maar wil je toch jouw dierbare bezoeken of vervoeren? Er zijn gelukkig diverse opties waaruit je kunt kiezen. Wel verschilt het per vervoermiddel welke eventuele vergoeding je hiervoor kunt krijgen. We sommen de regels voor je op voor het openbaar vervoer, deelvervoer, (regio)taxi en Valys.
Reizen met het openbaar vervoer kan een goedkope optie zijn. Als begeleider van een zorgbehoevende kun je namelijk vaak gratis meereizen. Dit kan voor elke gelegenheid: je kunt dus met iemand meereizen voor een ziekenhuisbezoek, maar ook als jullie een keer een gezellig dagje uit willen.
De begeleiderskaart moet aangevraagd worden door de naaste die je verzorgt: met die kaart kan iedereen meereizen als begeleider. Voor het aanvragen van de kaart moet je naaste aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
Voldoet degene die je verzorgt aan (één van) deze voorwaarden? Dan kun je een begeleiderspas aanvragen. De pas is 5 jaar geldig; daarna moet er een nieuwe worden aangevraagd. In alle gevallen moet de aanvrager van de begeleiderskaart 12 jaar of ouder zijn.
Voldoet degene die je verzorgt niet aan (één van) de bovengenoemde voorwaarden? Dan kun je kijken of je een voordelig kortingsabonnement af kunt sluiten bij de NS. Zo kun je bijvoorbeeld samen met 40% korting reizen. Ook voor vervoer binnen gemeenten, met bijvoorbeeld de bus of tram, zijn vaak voordelige abonnementen en kaartjes beschikbaar. Ook als je het openbaar vervoer gebruikt om naar degene waar je mantelzorg aan verleent toe te gaan kan dit handig zijn.
Het kan voor jou en je naaste een fijne manier zijn om gebruik te maken van deelvervoer. Er zijn verschillende vormen van deelvervoer beschikbaar.
Vooral in steden worden tegenwoordig steeds meer deelauto’s en -scooters aangeboden. Deze kun je gebruiken om je naaste ergens naartoe te brengen, maar natuurlijk ook als je moet reizen naar degene aan wie je zorg verleent. Ondanks dat de huurkosten van deelvervoer niet vergoed worden, kan het alsnog een voordelige optie zijn omdat je slechts een klein bedrag per kilometer betaalt; de hoge kosten van autobezit bespaar je dus. Ook hierbij kun je in het geval van ziekenbezoek aanspraak maken op een reiskostenvergoeding.
Bekijk hoe het huren van een deelauto precies werkt en welke deelauto’s bij jou in de omgeving worden aangeboden.
Wil je een parkeervergunning aanvragen? Let dan op: in sommige gemeenten moet je voor een parkeervergunning voor mantelzorgers een kenteken doorgeven. Als dit telkens andere kentekens zijn, zou het kunnen dat je deze korting misloopt. Check dit dus van tevoren goed.
Als degene die je verzorgt niet meer zelfstandig kan reizen, heeft hij of zij waarschijnlijk recht op Wmo-vervoer, beter bekend als de regiotaxi. Met de regiotaxi kun je voor een gereduceerd tarief van deur tot deur reizen binnen je eigen regio. De hoogte van dit tarief hangt af van de regio waar je woont.
De regiotaxi is bedoeld voor sociale of recreatieve doeleinden; ritjes naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut vallen hier dus niet onder. Je kunt de regiotaxi wel gebruiken voor dergelijke ritten, maar krijgt dan geen kortingstarief.
Reis je mee met degene die je verzorgt? Dan krijg je vaak korting. De hoogte van de korting en de voorwaarden die daarvoor gelden verschillen per regio. Onder welke regio jouw gemeente valt, kun je vinden op deze pagina.
Een andere optie is een reguliere taxi. Dat is vaak duurder, maar wel comfortabel. Ga je op bezoek bij iemand uit je eigen huishouden die is opgenomen? Kijk dan of je de taxikosten kunt aftrekken van de belasting.
Valys is vergelijkbaar met de regiotaxi, maar dan voor langere afstanden. Bij reizen met Valys mag er altijd gratis een begeleider mee. Zo kun je als mantelzorger altijd makkelijk meereizen, of jouw naaste nu naar het ziekenhuis moet of je samen een dagje uit gaat.
Je kunt met Valys kiezen voor een taxiservice van deur tot deur, maar ook een rit combineren met een reis met het openbaar vervoer.
Er zijn verschillende vergoedingen en regelingen waar je als mantelzorger aanspraak op kunt maken. Woon je met degene die je verzorgt in huis? Dan kun je als begeleider meereizen naar ziekenhuisafspraken, de fysiotherapeut of gewoon naar een gezellig dagje uit met het OV. Verder kan de regiotaxi of deelvervoer een voordelige uitkomst zijn, helemaal als je zelf geen auto hebt.
Verzorg je iemand die niet bij je in huis woont? Check dan even op de site van de gemeente of je recht hebt op vergoeding van parkeerkosten die je maakt, of zelfs op aanvullende reiskostenvergoedingen. Ook kan een kortingsabonnement op de trein, bus of tram wellicht een uitkomst voor je zijn.
Moet degene die je verzorgt noodgedwongen opgenomen worden? Wellicht kun je deze reiskosten aftrekken van de belasting. Op die manier kun je zonder kosten te maken je dierbare blijven zien.
——-
Bronnen: