Waardevolle kunst en antiek vervoeren doe je zo! 

Waardevolle kunst en antiek vervoeren doe je zo! 
03-08-2022 Tips & Tricks

Kunst en antiek is vaak veel waard: als dit niet in geld is, dan wel in emotionele waarde. Als je iets nieuws gekocht hebt bij een kunstenaar, in de winkel of op een beurs, wil je dus dat dit veilig thuiskomt. Maar ook als je gaat verhuizen, moet alles natuurlijk onbeschadigd blijven. Maar hoe doe je dat? Wij geven je tips! 

Vind handige tips bij het vervoeren van:

Schilderijen
Glazen en kristallen
Boeken
Antieke meubels
Beeldhouwwerken

Schilderijen vervoeren

Schilderijen zijn natuurlijk erg kwetsbaar: belangrijk dat je ze goed vervoert. Ga je verhuizen? Of heb je net een nieuw schilderij aangeschaft? Doorloop dan onderstaande stappen, om het kunstwerk veilig te vervoeren van A naar B.

Stap 1. Indien je schilderij (nog) aan een muur hangt, begin dan bij het begin: zorg ervoor dat het op een veilige manier van de muur komt. Haal alle objecten waar het schilderij of de lijst door kan beschadigen uit de weg en til het vervolgens op een (dikke) deken. Vanaf daar kun je de deken verschuiven, zodat het schilderij niet over de vloer schuift. Bewaar het ophangsysteem goed, zodat je hem in je nieuwe huis weer een mooie nieuwe plek kunt geven.

Stap 2. Bescherm de hoeken van het schilderij goed door speciale beschermhoeken eromheen te schuiven. Wikkel hem hierna in een dikke laag bubbeltjesplastic. Wees hier vooral niet te zuinig mee!

Stap 3. Doe je schilderij in een speciale doos. Laat deze op maat maken, zodat hij niet te groot is en het werk gaat schuiven. Houd er rekening mee dat je na het opmeten nog een paar centimeter bovenop de afmetingen telt: het beschermingsmateriaal maakt je schilderij natuurlijk ook nog een stuk dikker. Om de doos zo gemakkelijk mogelijk vast te pakken, wikkel je touwen of spanbanden om de hoogte van de doos.

Stap 4. Schuif het schilderij op de deken rustig richting de verhuiswagen. Til de doos er voorzichtig in, en zet hem tegen de wand van je auto of busje aan. Zet het schilderij goed vast, en zorg ervoor dat er geen objecten in de buurt staan die er tegenaan kunnen stoten. Kijk in het bijzonder uit met scherpe voorwerpen.

Stap 5. Schilderij veilig aangekomen bij je (nieuwe) huis? Fijn! Dan is het tijd om het een plekje te geven. Bedenk van tevoren goed waar het moet komen te hangen. Zorg ervoor dat dit een veilige plek is, de muur stevig genoeg is om de lijst te kunnen dragen en de lichtinval het schilderij niet beschadigt. Hang het ophangsysteem van tevoren al op, zodat je dat niet hoeft te doen wanneer het schilderij al uitgepakt is.

Schilderij vervoeren met een deelauto

Glazen en kristallen kunstwerken verhuizen

Glas en kristal is prachtig, maar natuurlijk ook kwetsbaar. Als je gaat vervoeren is het dus van extra belang dat je dit met alle mogelijke zorg doet. Je wil namelijk niet dat er stukken breken tijdens het transport! Dit doe je als volgt:

  • Het belangrijkste is dat je het kunstwerk erg zorgvuldig inpakt met beschermend materiaal. Dit is bij voorkeur bubbeltjesplastic, maar bij minder kwetsbare objecten volstaat krantenpapier, keukenpapier of toiletpapier ook.
  • Als je het kunstwerk goed hebt ingepakt, stop het dan in een doos waarin het niet kan gaan schuiven. Vul de doos eventueel met papier of zitzak korrels: je weet dan zeker dat het object op zijn plek blijft staan.
  • Til het voorwerp voorzichtig richting de auto of bus, eventueel met meerdere personen. Zet het op een plek neer waar geen andere spullen in de buurt staan die kunnen gaan schuiven.

Is het kunstwerk niet heel groot? Dan voelt het misschien veilig om de doos op schoot te zetten in de auto. Toch is dit niet aan te raden. Ook als je voorzichtig rijdt, zit een ongeluk namelijk in een klein hoekje. De impact van een ongeluk is kleiner wanneer je kunstwerk op een stevige plek achterin de auto staat.

Boeken verhuizen

Boeken staan vol wijsheden. Je moet ze dus ook op een wijze manier vervoeren! Opnieuw is bubbeltjesplastic je grote vriend: het zorgt ervoor dat je kwetsbare boeken goed beschermd zijn tegen stoten, vallen en scheuren. Gebruik geen oude kranten of ander papier, bij het uitpakken is er dan een grotere kans dat je ook papier uit je boeken afscheurt.

Pak je boeken allemaal apart in folie. Doe ze vervolgens één voor één voorzichtig in een speciale verhuisdoos voor boeken. Deze hebben een dikkere bodem, waardoor de doos niet zomaar scheurt. Ook kun je ze in een rolkoffer doen.

Boeken vervoeren via SnappCar

Antieke meubels vervoeren

Antieke meubels van A naar B brengen? Doorloop dan goed onderstaande stappen!

  • Ga eerst na welke onderdelen je (makkelijk) uit elkaar haalt. Haal bijvoorbeeld pootjes onder een stoel weg en haal lades uit kasten. Dat scheelt ruimte en gewicht! Check bij kasten of hij volledig leeg is: je wilt niet dat spullen gaan schuiven wanneer je aan het rijden bent.
  • Pak alle onderdelen van je meubels goed en stevig in met verhuisplastic en maak dit ook goed vast met tape. Dit plak je over het plastic heen, zodat je jouw antieke meubel niet beschadigt.
  • Zet de meubels vervolgens op een dikke deken, zodat je ze gemakkelijk en veilig kunt verschuiven. Zijn je meubels te zwaar op te tillen of schuiven? Huur dan een verhuistrolley.
  • Zet de meubels in de verhuiswagen tegen een wand aan en zet ze vast met spanbanden: dan weet je zeker dat er niets kan gaan schuiven. Zet geen spullen in de buurt die makkelijk tegen de meubels aan kunnen schuiven.
  • Eenmaal bij het nieuwe huis is het verstandig om eerst goed te bedenken waar de meubels gaan staan, voordat je ze neerzet. Plaats ze voorzichtig op deze plek.

Tip: pak de meubels niet uit voordat je klaar bent met verhuizen. Tijdens de verhuizing komt namelijk vaak veel stof vrij, en dat scheelt je weer een schoonmaakronde!

Antiek vervoeren via SnappCar

Beeldhouwwerken verplaatsen

Het vervoeren van beeldhouwwerken is een lastige klus. Ze zijn namelijk vaak kwetsbaar en tegelijkertijd ook enorm zwaar. Zorg er dus voor dat je met meerdere personen bent wanneer je een beeldhouwwerk naar een nieuw onderkomen verplaatst.

Zitten er kleine, kwetsbare uitsteeksels aan? Wikkel deze stukjes dan eerst in met bijvoorbeeld toiletpapier. Vervolgens kun je het beeldhouwwerk het beste inpakken in bubbelplastic. Leg het werk vervolgens in een doos op schuimrubber, zodat het een zacht ‘kussentje’ heeft. Wanneer het beeld stevig ligt en niet meer kan bewegen, vul je de doos aan met schokdempend materiaal, zoals piepschuimkorrels.

Wat voor soort kunst of antiek je ook vervoert, doe het altijd voorzichtig! Zorg daarnaast altijd voor voldoende mankracht, vooral als je zware objecten gaat vervoeren. Wees niet zuinig met verpakkingsmateriaal. Veel succes met het vervoeren van je (nieuwe) kunstwerk of meubelstuk!

Share


Copyright © SnappCar 2024