Wat betekent dat lampje?

Wat betekent dat lampje?
18-01-2016 Tips & Tricks

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: rijd je weg in de auto brandt er ineens een lampje (oranje of rood) op het dashboard. Wat moet je doen? Wat betekent elk lampje precies?

Een auto zit vol technologie en er kan wel eens iets mis mee zijn. Eén van de manieren waarop de auto dit aangeeft is via de verschillende lampjes op je dashboard. Hieronder hebben we de belangrijkste lampjes voor je uitgelicht. Brandt er een lampje? Voorkom narigheid en handel dan snel en correct. Wel zo veilig. En natuurlijk prettig voor jezelf, de (ver)huurder en de levensduur van de auto.

Olie-roodEen auto heeft olie nodig om goed te kunnen functioneren. Het zorgt er voor dat alles soepel loopt in de motor. Het kan zijn dat de olie opgebruikt wordt en het olielampje gaat branden. Zet de auto langs de weg en wacht minimaal 15 minuten. De olie moet namelijk eerst teruglopen in het reservoir. Pak hierna de peilstok en bekijk of er genoeg in zit. Als er te weinig in zit, vul dan met de juiste olie een halve liter bij. Peil dan nog eens en als de hoeveelheid dichter bij de MIN dan bij MAX bij de stok zit vul dan nog een halve liter bij. Check of het lampje nog brandt. Zo nee, gefixt! Zo ja, bel dan even de hulpdienst.

MotorEr is iets met je motor aan de hand. Wat is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het motor-management systeem gecontroleerd moet worden. Zet je auto stil, check het oliepeil en ook het peil van de koelvloeistof. Brandt het oranje? Waarschijnlijk kun je wel doorrijden. Maak wel op korte termijn een afspraak bij jouw garage. Brandt het lampje rood, stop dan direct en bel meteen de hulpdienst.

BandenspanningSinds 2014 is dit lampje verplicht. Als de bandenspanning te laag is licht het op. Ook als je een lekke band hebt, gaat dit lampje branden. Zorg dat je banden op spanning zijn (het scheelt o.a. brandstof). Vul zonodig de banden bij, dit kan onderweg bij een tankstation. In de handleiding van de auto staat hoeveel lucht er in de banden moet.

MotorkoelingDe motor van een auto wekt enorm veel energie en dus warmte op. Het icoontje geeft de temperatuur van de motor aan. Koelvloeistof en het rijden zelf koelen beide de motor af. Soms is er iets mis en begint dit lampje te branden. Zet je auto langs de kant met de motorkap open, zodat je motor snel kan afkoelen. Wacht 15 minuten voor je iets onderneemt, het kan heel gevaarlijk en heet zijn. Gebruik een doek om de dop van de koelvloeistof voorzichtig los te draaien. Dit kan een fontein hete vloeistof tot gevolg hebben, dus doe dit heel langzaam. Vul daarna bij met koelvloeistof en als je niks anders hebt water. Controleer het wel even bij een garage. Als je het niet vertrouwt is het verstandig om de hulpdienst te bellen.

RemmenDit lampje hebben we allemaal wel eens gezien. Als je de handrem aan zet dan verschijnt dit icoon op het dashboard. Rij je weg en heb je de handrem er nog niet afgehaald dan zie je dit lampje nog steeds branden. Brandt het lampje nog steeds als je de handrem er af gehaald hebt? Wellicht is je remvloeistof bijna op. Zet je auto langs de kant en vul je vloeistof bij.

LampHet is een icoon in de vorm van een lamp. Het kan zijn dat je lichten nog aan staan wanneer je de motor uitgezet hebt. Als je de lampen uitzet, dan gaat het icoontje ook weg. Dit teken kan ook duiden op een defecte lamp. Zet je auto stil en loop eens een rondje om je wagen om te checken of alles het nog doet.

TankenDit icoon spreekt voor zich. Als je het ziet, ga naar een tankstation. Negen van de tien keer is je brandstofpeil laag. Zoek snel een tanktstation zodat je niet ineens stil komt te staan. Het kan ook zijn dat je net getankt hebt en de sensor stuk is: controleer dit met een officiële garage en laat het daar repareren.

GordelAls dit icoontje oplicht dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook al een waarschuwingspiep gehoord. Gordels dragen is in Nederland verplicht voor alle inzittenden. Stoelen hebben tegenwoordig dan ook een gewichtssensor om te meten of er iemand op de stoel zit of niet. Soms brandt het lichtje ook als er een zware tas of iets anders op ligt, leg hem dan in de achterbak of op de grond.

AirbagDit icoon krijg je te zien als er iets is met je airbagsysteem, of het zogenaamde SRS warning system. Het systeem zorgt er voor dat je airbag werkt en dat je gordel zich automatisch aanspant als je een botsing hebt. Erg belangrijk dat dit werkt dus. Het lampje gaat ook vaak aan bij het starten van de auto en brand dan rond de 5 seconden terwijl de auto wat onderhoudstests doet. Als het lampje blijft branden dan werkt het systeem niet naar behoren. Dit kan aan oude sensoren liggen of dat het systeem daadwerkelijk stuk is. Indien dit het geval is kun je het beste even langs de garage om het te laten fixen.

Lampje gemist? Welk lampje heb jij voor het laatst gezien en wat was er aan de hand? Wij zijn benieuwd. Deel jouw verhaal met ons. Stuur een kort mailtje naar community@snappcar.nl en wij nemen contact met je op.

Rood is direct stoppen!

De lampjes lichten in verschillende kleuren op. Bij een oranje lampje kun je nog wel even doorrijden, het is een waarschuwingslichtje. Wel aan te raden is om binnenkort de garage te bezoeken om je auto te controleren. Rood is duidelijker. Stop je auto direct en rijd niet verder. Het ligt dus aan welk lampje brandt of je het mankement zelf ter plekke kunt verhelpen of dat er een professional bij moet komen om het te maken.

Betaal jij ook te veel reparatiekosten?

Deel dan eens je auto op SnappCar! Hiermee verdien je bovendien niet alleen de kosten van de reparaties voor je auto terug, maar draag je ook nog eens bij aan een leefbare samenleving. Uiteraard ben je als communitylid van SnappCar ben je altijd en overal in Europa goed verzekerd en krijg je ook nog eens gratis extra support en tips. Bekijk hier eens hoe autodelen via SnappCar precies werkt.

 

Share


Copyright © SnappCar 2023