Belangrijke update over emissiezones per 2025 voor bestelbusjes

Belangrijke update over emissiezones per 2025 voor bestelbusjes
14-02-2024 Auto verhuren

In 2025 gelden er in een groot aantal gemeentes strengere emissiezones voor bestelbusjes. Lees hieronder meer over wat dat voor jou als verhuurder betekent.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1-1-2025 worden in veel grotere steden bestelbusjes van emissieklasse 4 of lager geweerd. Hieronder vallen bijna alle bestelbusjes en bedrijfsauto’s die in of voor 2009 voor het eerst zijn toegelaten op de weg. In 2027 en 2028 worden de criteria nog een keer aangescherpt, en het doel is dat deze zones volledig emissievrij worden in 2030. Zie hieronder (of hier) voor meer over de geplande aanscherpingen tussen nu en 2030.


Toegang tot zero-emissiezones voor bestelauto's

Komt er een ontheffing voor particulier gebruik of verhuur?
Er wordt gewerkt aan een ontheffing voor particulier gebruik. De precieze voorwaarden en aanvraagprocedure worden pas in de loop van 2024 bekendgemaakt, maar er wordt al vermeld dat het waarschijnlijk zal gaan om bestelbusjes die:

  • Het (hogere) particuliere MRB-tarief betalen
  • Particulier verzekerd zijn
  • Niet ingeschreven zijn bij de KvK

We willen je vragen zelf na te gaan of je van deze ontheffing gebruik kan en wil gaan maken. Zodra er meer bekend wordt gemaakt over de precieze voorwaarden, zullen we je hierover berichten.

Kan ik mijn bestelbus nog verhuren via SnappCar in 2025?
Wij zijn van plan om alle bestelbusjes die niet meer in de emissiezone mogen per 1-1-2025 van ons platform te halen. Het maakt hiervoor niet uit of je de bus verhuurt binnen of buiten een emissiezone. De enige uitzondering is als je als verhuurder een ontheffing kan overleggen die voor alle emissiezones geldt. Zoals hierboven genoemd weten we nog niet precies hoe die ontheffing eruit komt te zien. We zullen je op de hoogte brengen zodra we meer weten.

Waarom gaan jullie ook bestelbusjes buiten emissiezones weren?
Wij hebben als SnappCar besloten een landelijk beleid te gaan voeren. Ten eerste omdat het overgrote deel van de bestelbusjes binnen of net aan de rand van de emissiezones wordt verhuurd. Ten tweede omdat het ondoenlijk is te controleren voor SnappCar of jou als verhuurder waar huurders met de bus naartoe gaan, ook al verhuur je je bus niet in een emissiezone. Dit zal alleen maar voor onduidelijke situaties zorgen en tot boetes leiden.

Hoe ik hier meer over te weten komen?
De overheid heeft meerdere websites met informatie over de emissiezones. De site https://www.opwegnaarzes.nl/ is het meest uitgebreid, en heeft ook een kentekencheck.  We raden je aan jezelf goed in te lezen om niet voor verrassingen te komen staan.

Vragen of hulp nodig?
Heb je vragen? Kunnen we je helpen of adviseren met het uitzoeken van een nieuwe bestelbus? Neem contact met ons op via keyless@snappcar.nl (ook als je je bus zonder keyless verhuurt).

Share


Copyright © SnappCar 2024