Wat is auto delen en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is auto delen en wat zijn de mogelijkheden?
27-06-2022 Tips & Tricks

Auto delen wordt steeds populairder in Nederland. Door je auto te delen of door een deelauto te huren draag je bij aan een beter milieu en creëer je meer ruimte op de weg, in het straatbeeld én in je portemonnee. Maar wat is auto delen precies en wat zijn de mogelijkheden?

Wat is auto delen?
Mogelijkheden van auto delen

De 5 voordelen
Het gemak
Tips voor verhuurders
Tips voor huurders
Stap jij in?

Wat is auto delen?

In Nederland staan er ruim 8 miljoen auto’s gemiddeld 23 uur per dag stil. Misschien geldt dit ook wel voor jouw auto? Ondanks dat je hem niet vaak gebruikt, is je auto wegdoen wel een erg grote stap. Soms komt hij goed van pas en dan zou je je trouwe vierwieler toch missen. Dan is auto delen voor jou een goede optie. Door je auto te delen met buren verdien je zelf wat extra en verlaag je op die manier je maandelijkse autokosten. Je kiest zelf de dagprijs, verhuurt de auto op de dagen die jou uitkomen en jij bepaalt aan wie je verhuurt.

Bezit je juist geen auto omdat je lopend naar je werk kunt en veel met het openbaar vervoer reist? Grote kans dat je af en toe wel een auto nodig hebt om op lastig bereikbare plekken te komen of om gewoon met wat meer vrijheid te gaan en staan waar je wilt. Zonder rekening te houden met treintijden natuurlijk. Auto delen biedt dan de uitkomst. Altijd een auto in de buurt die je zonder zorgen kunt huren voor een paar uur, een dag of een lang weekend.

Mogelijkheden van auto delen

Ben je al enthousiast geworden? Dan heb je twee opties: via een organisatie of particulier auto delen.

Particulier auto delen

Bij particulier auto delen zit er meestal een platform tussen dat ervoor zorgt dat alles goed verloopt. Zo’n platform is bijvoorbeeld SnappCar. Als verhuurder verhuur je via ons je auto en kunnen huurders alle deelauto’s in de buurt bekijken en huren. Daarnaast regelen wij de verzekering en helpen we onze gebruikers op weg met het verhuren of huren van een auto. Een extra voordeel van particulier auto delen is dat je kunt kiezen uit een groot aanbod auto’s. Particulieren verhuren niet alleen hun praktische stadsauto, maar ook hun busje, oldtimer of elektrische auto.

Auto delen via een bedrijf

Auto delen via een bedrijf werkt net iets anders. Hierbij is het bedrijf zelf de eigenaar van de autovloot die wordt verhuurd. Deze deelauto’s staan op verschillende plaatsen (meestal in de stad) en moet je op bepaalde plekken parkeren aan het einde van je rit. Je kunt via een bedrijf niet je eigen auto verhuren omdat deze bedrijven nieuwe auto’s aanschaffen die ingezet worden voor autodelen. Particulier auto delen is hierdoor beter voor het milieu omdat het de productie van auto’s verminderd.

De voordelen van auto delen

Op SnappCar vind je ruim 1 miljoen fantastische mensen die geloven in auto delen. Zij dragen bij aan een mooiere wereld. Maar wat houdt dat precies in en waarom zou je meedoen? Ontdek de voordelen hieronder!

1. Afname productie van auto’s

Elke deelauto die gebruikt wordt, haalt 10 auto’s van de weg. Mensen verkopen hun tweede auto, stellen de aanschaf van een nieuwe auto uit of kiezen ervoor om helemaal geen auto meer te hebben. Deze slimme en milieubewuste keuzes zorgen ervoor dat er minder auto’s geproduceerd worden.

2. Minder kilometers op de teller

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun auto delen bewuster omgaan met hun vervoersbehoefte. Zo springen ze sneller op de fiets om boodschappen te doen of pakken ze vaker de trein. Hierdoor daalt het aantal gereden kilometers in een auto per persoon.

3. Reduceren van de CO2-uitstoot

Niet alleen tijdens het autorijden wordt CO2 uitgestoten. Ook bij het productieproces komt veel CO2-uitstoot vrij. Door zowel minder auto’s te produceren als minder auto te rijden, reduceren we samen deze CO2-uitstoot.

4. Meer leefruimte

Minder auto’s op straat betekent meer leefruimte. Dit zien we nu al op sommige plekken. Parkeerplaatsen worden omgebouwd tot kleine speelplaatsen voor kinderen of tot kleine parkjes. Meer groen in de straat: dat zie je toch veel liever!

5. Goed voor de portemonnee

Auto delen is goedkoper dan een auto bezitten én SnappCar is de voordeligste optie voor dag- en weekendtrips. Als je niet dagelijks een auto nodig hebt, is een deelauto ideaal. Als verhuurder verdien je een deel van je maandelijkse autokosten terug door je auto te delen met mensen in de buurt. 

Auto delen wordt steeds makkelijker

Autodelen is in de afgelopen jaren flink wat versnellingen omhoog geschoten. Om zoveel mogelijk mensen hieraan deel te laten nemen, is gemak een erg belangrijke factor. Zo kun je bij ons via de app een auto huren en zijn de meeste auto’s zelfs te openen en te sluiten in slechts een paar klikken op je telefoon!

Auto delen app

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en wordt hij 24/7 gebruikt. Dan kan een auto delen app natuurlijk niet ontbreken. Via de app kun je je auto verhuren, ontvang je direct nieuwe verzoeken en zie je precies wat je hebt verdiend in de afgelopen tijd. Als huurder zie je snel welke auto’s beschikbaar zijn in de buurt en huur je in een paar minuten een deelauto.

Keyless auto delen zonder sleutel

Een Keyless auto klinkt lastiger dan het is. Het is juist enorm eenvoudig! Verhuurders laten bij de garage een kastje in hun auto zetten dat in verbinding staat met de app. Hierdoor zien huurders precies waar de auto staat en openen en sluiten ze hem met de app. Er is dus geen fysieke ontmoeting en sleuteloverdracht meer nodig.

Verhuurders kunnen met Keyless hun auto verhuren als zij zelf niet thuis zijn, wat vaak zorgt voor meer inkomsten omdat ze hun auto vaker verhuren. Voor huurders betekent het dat zij niet meer afhankelijk zijn van de verhuurder om de auto op te halen en terug te brengen. Oftewel: flexibeler autodelen!

Tips voor verhuurders

Ben je van plan om jouw auto te delen met buren? Geweldig! Haal alles uit jouw autodeel-avontuur met de onderstaande tips.

  1. Zorg voor een compleet profiel met duidelijke foto’s en een omschrijving van de auto en wat meer informatie over jezelf. Zo leren buurtbewoners jou en je auto meteen een beetje beter kennen en is de kans groter dat je auto wordt gehuurd. 
  2. Snelle en goede communicatie dragen bij aan een hogere reviewscore en positie in de zoekresultaten. 
  3. Houd je agenda up-to-date zodat je je auto alleen verhuurt op de dagen die jou uitkomen en je niemand teleurstelt als je auto toch niet beschikbaar is.

Tips voor huurders

Om je direct goed op weg te helpen, delen we de tips van mensen die al langer een deelauto gebruiken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

  1. Boek op tijd een deelauto zodat je profiteert van voldoende keus en verzekerd bent van een auto die in de buurt staat.
  2. Zorg voor een compleet profiel met een foto en beschrijving van jezelf. Zo leert een verhuurder je al een beetje kennen.
  3. Veel verhuurders vinden het fijn om te weten waar je heen gaat met hun auto. Vertel daarom kort waarom je de auto wilt huren en waar je rit naartoe gaat.
  4. Kies voor een Keyless of een Direct Boeken auto. Bij Direct Boeken wordt je huurverzoek automatisch geaccepteerd en is de boeking na betaling direct bevestigd.
  5. Helemaal milieubewust én goedkoper een deelauto huren? Kies voor een elektrische auto en betaal geen brandstofkosten.

Stap jij in?

Hebben we jou enthousiast gemaakt om in te stappen in de wereld van auto delen? Bij SnappCar profiteer je van het grootste aanbod auto’s in de buurt. Of ben je benieuwd wat je als verhuurder kunt verdienen door je auto te delen? Doel de kentekencheck in onze calculator en ontdek wat je gaat verdienen!

Start met autodelen

Share


Copyright © SnappCar 2024